SONIC VOICES, ROCKING HARD 2008

Van 30-08-2008 t/m 02-11-2008

Sonic Voices, Rocking Hard door Petra Heck

Sonic Voices, Rocking Hard
toont een persoonlijke keuze van kunstenaar Nathalie Bruys uit zeer diverse benaderingen en kunstvormen waarin gebruik wordt gemaakt van geluid en muziek. De tentoonstelling laat hiermee een uitgebreide vorm van 'geluidskunst' zien. De werken zijn gemaakt door jonge kunstenaars met uiteenlopende achtergronden. Wat ze gemeen hebben is een grote voorliefde voor muziek, geluid en kunst binnen hun veelzijdige artistieke universum. De multi-disciplinaire werkwijze van Nathalie Bruys vormt het hart van de tentoonstelling. Tegelijkertijd maakt Sonic Voices, Rocking Hard haar uiteenlopende inspiratiebronnen zichtbaar.

Sommige kunstenaars werken vooral beeldend, maar zijn hiernaast veel bezig met muziek, maken platen en laten (hun) muziek horen als ze ergens deejayen (Kim Hiorthoy, Jonas Ohlsson, Nathalie Bruys, Christine Odlund). Anderen schrijven songteksten en muziek en maken hierbij video-clips (Heidi Happy, CocoRosie, Bunny Rabbit & Black Cracker) of maken er tekstwerken of videowerken mee (Annika Strom). Jan Rohlf en Guy Bar Amotz maken tekeningen en sculpturen die geen geluid maken, maar de mogelijkheid van muziek incorporeren en refereren aan de structuur van 'geluidssystemen'. Ook kunstenaars die vooral van hun muziek bekend zijn, tonen hier hun audiovisuele werk, zo toont Planningtorock een nieuwe installatie van videoclips met props. Het laatste element van de tentoonstelling is ingeruimd voor videoclips als de speciale 3D clip van Encyclopedia Pictura voor Bjork en Johan Rencks video voor The Knife.

Het beeldende en muzikale werk dat de verschillende typen kunstenaars maken wordt in Sonic Voices, Rocking Hard met elkaar in verbinding gebracht. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen muzikant en beeldend kunstenaar of tussen beeldend kunstenaar en filmmaker. Het werk van de deelnemende kunstenaars laat zien hoe ze de scheidslijnen, die de beeldende kunst en muziek van elkaar lijken te scheiden, zowel bevestigen als uitdagen.

Een van de onderliggende vragen bij deze tentoonstelling is hoe de kunstenaars aankijken tegen op het oog totaal verschillende velden als muziek en beeldende kunst. Hoe werken zij met de diverse disciplines en kijken zij zelf tegen de verschillen aan? Kim Hiorthoy, muzikant en beeldend kunstenaar, omschreef in een interview met 'KultureFlash.com' de relatie tussen grafisch ontwerp en muziek als volgt: 'I regard them as very different things, even though the place in my head that decides if something works or not is the same for both'. En Bianca Casady, van het freakfolkduo CocoRosie noemt zichzelf een 'schrijver, meer dan iets anders', maar gelooft dat haar proza zich net zo natuurlijk in visuele vormen omzet als in songteksten.

Waar de uitingen van kunstenaars op de scheidslijn van muziek en kunst (nog) vaak binnen verschillende contexten getoond worden, zijn ze in Sonic Voices, Rocking Hard samengebracht. De relatie tussen muziek en beeldende kunst is overigens niet nieuw te noemen. Warhol koketteerde decennia geleden al met de Velvet Underground en maakte platenhoezen voor hen en anderen. De versmelting van hoge en lage kunsten die hij propageerde en verbreidde heeft die grensoverschrijding duidelijk dichterbij gebracht. Maar juist nu lijkt er een verhevigde interesse vanuit de kunstwereld voor de domeinen muziek en kunst en de grensoverschrijding tussen de twee. Wat betekent dit, en waarom juist op dit moment? Zijn kunstenaars tegenwoordig moeilijker in categorieën in te delen? Bevinden ze zich meer en meer in grensgebieden? Staan de instituten er meer voor open? Of reageren musea op deze tendens in navolging van de markt?

tentoonstelling: Nathalie Bruys, Petra Heck, Susanne Jaschko
assistentie: Sara Despres
tekst: Petra Heck
vertaling: Don Mader